Retriitit ja sesshinit

Seuraavat retriitit:

8.–10.12.2023 Rohatsuretriitti. Viimeinen hakupäivä pe 1.12.2023. Retriitti maksaa jäsenille 60€, ei-jäsenille 120€.

29.3.–31.3.2024 Viikonloppuretriitti. Viimeinen hakupäivä pe 22.3.2024. Retriitti maksaa jäsenille 60€, ei-jäsenille 120€.

Hae retriitille tästä.

Seuraavat sesshinit

11.– 17.6.2024 Kesäsesshin Hennijoen vanhassa kansakoulussa Loimaalla. Viimeinen hakupäivä ma 27.6.2024. Sesshin maksaa 240€ jäsenille, ei-jäsenille 480€.

Hae sesshinille tästä.

Kuka voi hakea retriitille tai sesshinille?

Retriitille tai sesshinille voi hakea ihminen, jolla on jo kokemusta zenin harjoittamisesta Tampere Zen Centerissä tai jossain muussa zenkeskuksessa. Jos sinua kiinnostaa retriitille osallistuminen, mutta et ole varma, onko sinulla tarpeeksi kokemusta, ole yhteydessä zen centeriin  esim. sähköpostitse: tampere@zazen.fi.

Mitä sesshin ja retriitti tarkoittavat?

Sesshin tarkoittaa suomeksi ”mielen yhdistämistä”. Se on intensiivinen, tyypillisesti neljästä seitsemään päivää kestävä zenmeditaatioretriitti. Sesshinillä noudatetaan yksinkertaista ja tarkoituksenmukaista päiväjärjestystä, joka on kehittynyt vuosisatojen kuluessa. Herätys on varhain aamulla ja ohjattua zazenia on noin yhdeksän tuntia päivässä.

Sesshin on tärkeä tilaisuus zeniä harjoittavalle. Siellä on mahdollista saada henkilökohtaista opetusta samaan aikaan kun meditaatio on intensiivisintä. Dokusan eli kahdenkeskinen keskustelu opettajan kanssa on mahdollista useita kertoja päivässä. Tavallista elämää viettävälle sesshin on mahdollisuus päästä hetkeksi harjoittamaan temppelin kaltaiseen ympäristöön, jollaisessa zenharjoitus on aikoinaan kehittynyt.

Viikonloppuretriitti tapahtuu kaupunkikeskuksessamme, ja se tarjoaa tilaisuuden harjoittaa kokonainen viikonloppu opettajan johdolla ja poissa arkirutiineista. Yhteinen harjoitus alkaa aamulla n. klo 8 ja loppuu n. klo 21. Hiljaisuudessa vietettävät ruokatauot, yhteiset joogahetket ja vapaat tauot rytmittävät päiväohjelmaa. Yöpyminen tapahtuu kotona tai muuten omajärjesteisesti.

Sesshin Hennijoen vanhalla kansakoululla syksyllä 2023. Kuva: Markus Stein