Luettavaa

Zenistä on julkaistu paljon kirjoja mutta varsin vaihtelevan tasoisesti. On suosittuja ja innostaviakin kirjoittajia, jotka eivät itse ole koskaan harjoittaneet zeniä ja saattavat olla täysin asiantuntemattomia. Eri opettajat painottavat myös kirjoissaan eri asioita. Tässä muutamia kirjoja, joita voimme suositella.


Philip Kapleau: The Three Pillars of Zen

Tämä klassikko kertoo avoimesti kaikesta zenin harjoittamiseen liittyvästä. Monet ovat aloittaneet itsenäisen harjoittelun tämän kirjan perusteella, kun opettajaa ei ole ollut saatavilla.

Kirjassa kerrotaan esimerkkejä dokusanista, opettajan ja oppilaan välisestä yksityisestä opetuskeskustelusta. Siinä on useita kertomuksia oivalluskokemuksista (kensho).

Tampere Zen Center kuuluu Philip Kapleaun perimyslinjaan. Kapleau kirjoitti myös muita zenaiheisia kirjoja.

Sante Poromaa: Bortom Alla Begrepp

Bortom Alla Begrepp on tiivis ja selkeä esitys buddhalaisesta teoriasta ja filosofiasta. Suositeltava kirja niille, jotka haluavat myös käsitteellisesti ymmärtää buddhalaisuuden periaatteita. Monet asiat kirjassa tarvitsevat omakohtaista kokemusta harjoittamisesta tullakseen ymmärretyiksi. Kirjan voi ostaa Tampere Zen Centeristä.

Zenkei Shibayama: Gateless Barrier (Zen Comments on the Mumonkan)

Kirjoittaja oli 1900-luvun arvostetuimpia zenopettajia Japanissa. Hän toimi Nanzen-luostarin apottina sekä Nanzen-luostarijärjestön johtajana. Shibayama Roshi kuvaa kirjassaan zenin harjoittamista ja keskeisiä periaatteita zen-tradition näkökulmasta länsimaiselle yleisölle. Hän kommentoi keskeistä koan-kokoelmaa selittäen perusteellisesti koanien taustaa sekä miten ne konkreettisesti liittyvät harjoitukseen. Suomennettu ote ”Koan Mu”.

Shunryu Suzuki: Zen mieli, Aloittelijan mieli

Kirjoittaja on arvostettu soto-zen opettaja, joka vietti elämänsä viimeiset parikymmentä vuotta opettaen zeniä Kaliforniassa. Harvoista suomennetuista kirjoista tämä kertoo ehkä parhaiten zazenin harjoittamisesta. Kirja koostuu zazenin yhteydessä pidetyistä opetuspuheista, jotka ovat hyvin käytännöllisiä ja kannustavia.

Sante Poromaa: It’s never too late – to give up!

Vuonna 2019 ilmestyneessä tiiviissä teoksessa on zen-opettaja Sante Poromaan esseitä ilmastonmuutoksesta zen-näkökulmasta.

Kirja on ostettavissa kauttamme!


Kauttamme ostettavissa seuraavat kirjat:

Timanttisutra (kääntänyt Tero Tähtinen, 2019, Basam Books): 10 €

Jumalaton pappi ja kampurajalka : Zenpapin ja runoilijan keskusteluja (Mitra Virtaperko; Arto Lappi; Basam Books, 2019): 16 €

Zenmestari Bodhidharman opetukset (kääntänyt Tero Tähtinen, 2019, Basam Books): 15 €

The Net of Indra (Sante Poromaa, 2009): 15€

Noudan vettä ja kerään polttopuita : maallikko Pangin opetukset (kääntänyt Tero Tähtinen, 2016): 15 €

It’s Never Too Late : To Give Up (Sante Poromaa, 2019): 15 €

Pumingin kymmenen häränpaimennuskuvaa (kääntänyt Tero Tähtinen, 2021) 10€

Restitaatiovihko 8€

Bortom alla begrepp (Sante Poromaa) 15€

The net of Indra (Sante Poromaa) 15€

Vandring på spårlös stig (Kanja Odland) 15€

Zengårdens kök, 20€

Nouto tai postitus (postimaksu lisätään) mahdollisia!