Toiminta

Järjestämme ohjattua zazenia eli zenmeditaatiota, opettajavierailuja ja säännöllisin väliajoin johdantokursseja zenmeditaatioon sekä zazenkaita eli kokopäiväistumisia. Jäsenillämme on myös mahdollisuus osallistua Suomessa järjestettäviin retriitteihin ja Keski-Ruotsin Finnåkerissa sijaitsevan Zengården-harjoituskeskuksen toimintaan.

Ohjattu Zazen

Toimintamme keskeisin muoto on järjestää ohjattua zazenia eli zenmeditaatiota. Zazeniin osallistuminen edellyttää, että olet käynyt johdantokurssin tai harjoittanut zazenia jossain toisessa zenryhmässä.

Muodollinen zazenharjoitus kulkee perinteisen, vuosisatojen kuluessa hyväksi havaitun kaavan mukaan. Zazenin aluista ja lopuista ilmoitetaan erilaisilla soittimilla, inkhin-kellolla ja puukapuloilla. Harjoituksen lopuksi resitoidaan neljä valaa ja tehdään kolme kumarrusta.

Zazenin aikana istutaan liikkumatta. Esimerkiksi huonoksi painunutta ryhtiä voi korjata, mutta jalkojen asentoa ei ole tarkoitus vaihtaa. Järjestämme toisinaan zendossamme myös opetuspuheita, joiden aikana voi vaihtaa asentoa muutaman kerran, kunhan ei häiritse muita.

Zendon ovi aukeaa puolituntia ennen zazenin alkua ja ovi menee kiinni 5 minuuttia ennen zazenin alkua, eikä myöhästyneille avata ovea. Viikko-ohjelmastamme näet, minkä pituisia harjoituksia on tarjolla. Zazenin jälkeen on tarjolla usein teetä. Teehetkillä käydään myös antoisia keskusteluita.

Johdantokurssit

Johdantokurssilla tutustutaan käytännönläheisesti zazeniin eli zenmeditaation. Johdannon jälkeen voi jatkaa harjoitusta itsenäisesti sekä osallistua yhteiseen zazeniin mm. Tampereella, Helsingissä, viikonloppuretriiteillä ja Zengårdenissa.

Johdantokurssin hinta on 40 €. Hintaan sisältyy kuukauden ilmainen koejäsenyys, jonka aikana voit vapaasti osallistua toimintaamme. Näin voit tutustua ryhmäämme ja saada tukea harjoitukseesi.

Ilmoittautuminen ja lisätietoja sähköpostilla. Voit tutustua myös Helsinki Zen Centerin zazen-oppaaseen.

Zazenkai

Zazenkai eli kokopäivämeditaatio järjestetään useimmiten sunnuntaisin. Pidempi istuminen tekee matkan zendoon mielekkääksi myös kauempana asuville.

Retriitti

Retriitti tarjoaa tilaisuuden harjoittaa kokonainen viikonloppu opettajan tai zenpapin johdolla ja poissa arkirutiineista. Tämä on myös arvokas tilaisuus käydä dokusanissa tai daisanissa (henkilökohtainen keskustelu zenopettajan tai zenpapin kanssa). Helsinki Zen Center järjestää retriittejä pari kertaa vuodessa, ja tamperelaisten on mahdollista osallistua niille.

Sesshin

Sesshin tarkoittaa suomeksi ”mielen yhdistämistä”. Se on intensiivinen, tyypillisesti neljä tai seitsemän päivää kestävä zenmeditaatioretriitti. Yksinkertainen ja tarkoituksenmukainen päiväjärjestys on kehittynyt vuosisatojen kuluessa. Herätys on 4:15 aamulla. Ohjattua zazenia on noin 9 tuntia päivässä.

Sesshin on tärkeä tilaisuus zeniä harjoittavalle. Siellä saa henkilökohtaista opetusta samaan aikaan kun meditaatio on intensiivisintä. Dokusan, kahdenkeskinen keskustelu opettajan kanssa, on mahdollista useita kertoja päivässä. Tavallista elämää viettävälle sesshin on mahdollisuus päästä hetkeksi harjoittamaan temppelin omaiseen ympäristöön, jollaisessa zenharjoitus on aikoinaan kehittynyt.

Kun haluat tietää tarkemmin sesshineistä, kysy ohjaajilta sekä muilta kokeneemmilta. Sesshinit näkyvät Zengårdenin aikataulussa ja hakulomake löytyy Samfundetin jäsensivuilla.

Dokusan ja daisan – henkilökohtainen ohjaus

Zentraditio perustuu henkilökohtaiseen opetukseen. Perinteinen opetustilanne on dokusan, kahdenkeskinen kohtaaminen opettajan kanssa. Dokusaniin on mahdollista päästä Zengårdenissa tai opettajien vieraillessa Suomessa, yleensä Helsingissä.

Daisan on kahdenkeskinen keskustelu kokeneen ohjaajan kanssa. Daisaniin on mahdollista päästä säännöllisesti Helsinki Zen Centerissä.

Resitaatio

Resitaatio on meditaation muoto, jonka voiman jokainen laulunharrastaja tunnistaa. Sunnuntain resitaatio kestää noin 15 minuuttia, ja sen aikana resitoidaan yhdessä keskeisiä zenbuddhalaisia tekstejä.

Opetuspuheet ja dharmakeskustelut

Opetuspuheita on tarjolla zazenkaissa, retriiteillä ja joskus iltazazenissakin. Ne valottavat zentradition näkökulmaa erilaisiin elämän ilmiöihin. Usein teemana on buddhalaisuuden keskeisiä opetuksia, mutta mikä tahansa inhimillisesti merkittävä aihe on mahdollinen. Puheita pitävät kokeneet harjoittajat. Opettajan opetuspuhetta kutsutaan nimellä teisho.

Dharmakeskustelu alkaa lyhyellä alustuksella valitusta teemasta, jonka jälkeen sana on vapaa. Keskustelua ohjaa kokenut ohjaaja, sillä esille saattaa nousta vaativiakin kysymyksiä.

Zendo

Zendo on zazenille omistettu paikka, joka auttaa luomaan tilaa, aikaa ja merkitystä zazenille. Jokainen zendossa kävijä on osaltaan mukana luomassa tuota merkitystä.

Zendo pyritään pitämään erityisen hyvässä järjestyksessä. Hyvä muistisääntö on ”Älä jätä jälkiä”. Jos juot kupista, tiskaa se. Jos käytät tukityynyä, katso, että hylly jää järjestykseen kun palautat sen. Kun siistit alustan ja pullistat tyynyn zazenin jälkeen, katso vielä kerran, että paikkasi jää ojennukseen. Toiset pyritään ottamaan huomioon. Zendossa keskitytään omaan harjoitukseen ja annetaan muillekin työrauha.

Zendo on avoinna ainoastaan ohjatun zazenin yhteydessä. Jos sinulla on tarvetta käydä zendossa muulloin, ota yhteyttä.

Kirjasto

Jäsenet voivat lainata kirjoja zendon kirjastosta. Lainaustoiminta pysyy ryhdikkäänä, jos noudatamme seuraavia pelisääntöjä:

  • Vain jäsenet voivat lainata kirjoja.
  • Laina-aika on enintään 2 kuukautta.
  • Lainausaika, lainaajan nimi sekä yhteystiedot merkitään lainausvihkoon.

Tarvikkeita

Myymme käsintehtyjä kapok-täytteisiä pyöreitä meditaatiotyynyjä eli zafuja hintaan 85 € (jäsenhinta 65 €).

Jäsenmaksu

Jäsenmaksu 30 €/kk (opiskelijat, työttömät tai muuten vähävaraiset voivat neuvotella alennetusta maksusta).

Vuokralaiset

Vuokraamme zendoa, ota yhteyttä.

Vierailut zendossa

Otamme mielellämme vastaan luokkia ja opintoryhmiä zendoomme. Keskustelu zenharjoittajan kanssa voi antaa kuulijoille uuden ja ajatuksia herättävän näkökulman elämään ja maailmankatsomuksiin. Vierailijat voivat myös tutustua zenin tärkeimpään harjoitukseen zazeniin, joka tarkoittaa istumameditaatiota.

Mikäli haluatte auttaa zendomme ylläpitoa lahjoituksella, otamme sen kiitollisuudella vastaan. Tiedustelut sähköpostilla.

Suomen Buddhalainen Unioni

Tampere Zen Center ry on kuulunut Suomen Buddhalaiseen Unioniin (SBU) vuodesta 2015, ja TZC:n edustaja on mukana SBU:n hallituksessa. SBU on vuonna 2009 perustettu suomalaisten buddhalaisten yhteisöjen kattojärjestö. SBU:n tehtävänä on ylläpitää ja edistää buddhalaisia arvoja ja buddhalaisuuden harjoittamisen edellytyksiä sekä toimia buddhalaisten yhteisöjen edustajana suhteessa julkiseen valtaan, tiedeyhteisöihin ja järjestöihin niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla. Myös Helsinki Zen Center on SBU:n jäsen.